Tandprotese

Protese typer

Første protese – Immediat protesen:

Immediat protese betyder øjeblikkelig eller en foreløbig protese. Det er en protese, som isættes umiddelbart efter, de naturlige tænder er trukket ud. Denne protese kan for nogle være permanent og i andre tilfælde være foreløbige. Det afhænger af hvilke og hvor mange tænder der er blevet trukket ud.

Protesen laves  færdig, så du ikke skal gå og mangle tænder. Det hele planlægges i samarbejde med den klinisk tandtekniker og tandlægen. Efter tandudtrækningen vil der sker store forandringer af gummen. Pasformen samt fastholdelse bliver dårligere i løbet af nogle dage eller uger. Protesen skal derfor rettes til flere gange i løbet af de første 6 måneder.

Når helingsperioden er  vel overstået, rebaseres protesen eller der bliver lavet en ny protese. Den første protese (Efter tandudtrækning) er den sværeste at lave, både på grund af den store gummeforandring, men også fordi det som første gangs bruger, tager tid at vænne sig til protesen. Det føles meget anderledes, at have tandprotese i munden, i forhold til sine naturlige tænder. Man skal lære sig til at tygge maden i begge sider, for at holde balance i protesen. For at bevare gummens form fremover bedst muligt, er det vigtigt at komme til det årlige eftersyn på klinikken.

Ved immediat proteser skal du indstille dig på følgene:

• Flere kontroleftersyn og tilpasning i helings perioden.
​• Længere tilvænning med hensyn til at tygge og eventuelt tale.
​• Større risiko for tryg sår i helings perioden.
​• Større omkostning end en almindelig protese på grund af tilpasning og rebasering eller eventuelt en ny protese

Delproteser

En delprotese er en aftagelig protese, som holdes på plads med bøjler. Som kan være lavet af ren akryl eller bygget op på et stål. 

Når du mangle nogle tænder:

Hvis man  mister nogle af sine  tænder, kan du få lavet en delprotese som erstatning. Det er en aftagelig protese, som holdes på plads med bøjler på dine naturlige tænder. Som reglen kan denne type protese  holde sig på plads, når man tygger, men den skal ud og skyldes efter hvert hovedmåltid.

Stålstellet store styrke gør at man kan lave protesen så den ikke fylder ret meget. Det kan naturligvis tage tid at vænne sig til den. Tilvænnings perioden er meget individuel 

Helproteser

Er når man  mangler alle tænderne

Hvis man skal have fjernet alle sine tænder eller allerede mangler alle de naturlige tænder i over eller i undermunden, kan vi lave en helprotese til dig.

Overmundsprotesen laves normalt til at suge sig fast med vakuum, der opstår i ganen, når protesen passer præcist. Dette vakuum er dog meget forskelligt fra person til person, afhængig af gummens højde og konsistens. Når gummen er blød eller fald er vakuum som regel svære at danne.

Man kan desværre sjældent opnå vakuum ved en hel undermundsprotese. Derfor er den normalt meget vanskeligere at styre, når man tygger og taler. Det er ofte undermundsprotesen der sætter begrænsningerne for hvad man kan tygge med sin tandprotese. Derfor har man muligheden for at sætte implantater i undermunden, for at fastholde protesen, for at undgå disse begrænsninger. Dette kræver dog at der stadig er knogle tilbage.

Vi afprøver først tandopstillingen i voks, så vi er sikre på at resultatet bliver, som du ønsker. Her er det muligt at sætte sit helt personlige præg på sine tænder. 

Vi laver tandproteser efter billeder fra den gang, man havde sine naturlige tænder. Det gør ikke noget at billederne er gamle, bare man kan se tænderne i et smil.

Vi kan også efterligne den gamle tandprotese, så du ikke ændre udseende, med den nye protese. 

Det der er vigtigst for os er at vi sammen kommer frem til det resultat som du ønsker. Derfor kan det godt kræve mere end et besøg at komme frem til det ønskede resultat.

Det er dig som kunde der bestemmer hvornår de er som du synes de skal være. 

Implantater

Protesen kan omdannes til en aftagelig bro. Hvis man understøtter den med min 2-4 implantater (kunstige rødder). Det gør at man kan får en meget mere optimal  tyggefunktion. Et flot smil og en god tyggefunktion, giver øget livskvalitet. Dette er dokumenteret af utallige undersøgelser.

Implantatbehandling:

Bliver planlagt sammen med os på klinikken. Når alt er aftalt køre vi dig til og fra implantat operation hos vores dygtige kirurger som vi samarbejder med. 

Alt protes arbejder bliver udført på klinikken. 

Når du har en protese, er der en del fødevare, man må give afkald på, som man tidligere kunne tygge. Med implantater kan du tygge meget hårdere fødevare end med en løs protese. Dette giver større livskvalitet, mulighed for en sunder livsstil og derved et bedre helbred. 

Tandlægeskræk

Vi arbejder sammen med nogle rigtig dygtige tandlæger, der ved hvordan man skal behandle patienter, med evt. tandlæge skræk. Vi arbejder kun sammen med specialister.

Læs mere om:

​FIRMA

Tandteknik4you ApS

CVR: 31173329​

​Helsingør

Telefon: - Helsingør: 49 21 26 05

Bjergegade 22 C, 1.

3000 Helsingør​

​​Birkerød

Telefon: Birkerød: 45 81 15 48

​Hovedgaden 30a, 1. sal

3460 Birkerød

Landsfpreningen for kliniske tandtekniker​e